Archief: januari 2007

Balletdanser Glen Tetley overleden

Ach en wee, ditmaal een minder vrolijk bericht. De Amerikaanse balletdanser en choreograaf Glen Tetley is onlangs overleden. Hij stierf enkele dagen voor zijn 81e verjaardag aan de gevolgen van kanker. Tetley had in de jaren 60 van de vorige eeuw samen met Hans van Manen de leiding van het Nederlands Dans Theater. Hij heeft meer dan 50 balletten bedacht, waarvan Pierrot Lunaire uit 1962 de bekendste is. Het Danstheater voerde dit ballet op met Tetley in de hoofdrol. Lees verder

NDT houdt wedstrijd lelijkste foto

Het Nederlands Dans Theater (NDT) nodigt iedereen uit om zelf foto’s in te sturen voor de prijs van lelijkste foto. Het gaat om je eigen TEGENGIFmoment in het kader van de Tegengif-campagne van NDT. De foto’s kunnen via een speciale actiepagina ingestuurd worden.

Lees verder

RTL verliest ijsdansoorlog

‘Wie een oorlog begint, kan die ook verliezen’. Dat waren de sportieve woorden van Fons Westerloo, baas van RTL. RTL heeft de ijsdansoorlog verloren. RTL4’s Dancing on Ice trok afgelopen vrijdagavond 691.000 kijkers. Een verlies met vorige week, toen keken er 824.000 kijkers naar de ijsshow. Naar SBS6’s Sterren dansen op het ijs keken 1.198.000 mensen, tegen 1.264.000 kijkers de week ervoor.

Lees verder

Kungfu held wint dansprijs

Dat is grappig. Actieheld Jackie Chan krijgt een dansprijs. Zijn kungfu choreografieën in zijn actiefilms worden als kunstvorm beschouwd. Althans dat vind de Hong Kong Dance Alliance. Dat is weer eens een ander soort ‘dans’! Maar een kunstvorm is het zeker.

Lees verder

IJsdanswedstrijd voor de professionals: EK Kunstrijden

De bekende Nederlanders zwoegen keihard op de moeilijke pasjes van ijsdansen in de ijsdansshows. En wij kijken toe hoe hard zij vallen. En we zien de euforie als een moeilijk pasje lukt. Ook de ‘profesionals’ van kunstrijden hadden afgelopen weekend een wedstrijd. Het EK kunstrijden was afgelopen weekend in het Poolse Warschau te bewonderen.

Lees verder

Afscheid van de bokser die eindelijk kon schaatsen

Arme Regilio Tuur. Had hij net het schaatsen onder de knie, mag hij er alweer mee stoppen. De oud-bokser werd afgelopen vrijdagavond weggestemd door de jury van RTL’s ‘Dancing on Ice’. Hij verloor de skate-off van Stella Gommans. Tuur is wel erg trots op zijn prestaties van de afgelopen weken. ‘ Ik begon als de enige deelnemer die echt niet kon schaatsen,’ zei hij tijdens het afscheid. ‘Ik ben ook zeker al wat mensen voorbij gegaan. Ik ben zeker niet meer de minste schaatser.’

Lees verder

Dansen nieuwe trend om af te vallen

Door de programma’s als ‘Dancing with the Stars’, ‘Sterren dansen op het ijs en ‘Dancing on Ice’ zet de trend van dansen langzaam door. Ballroom dancing is de nieuwste trend om af te vallen. Daarnaast is het dansen ook heel romantisch om te doen.

Lees verder

Hard trainen Dancing Stars werd beloond

Afgelopen 21 januari was het weer zo ver: het dansgala van carnavalsvereniging De Geintrappers uit Bemmel. Tijdens het dansgala was een danswedstrijd, waarbij er eigenlijk geen verliezers zijn. Het gaat vooral om het plezier. De dansgarde Dancing Stars uit Angeren hebben twee minuten geknald met hun optreden. ‘Zo’n optreden is best pittig hoor. Op het podium moet je alles geven. Je moet knallen voor de jury,’ vind Laura van Gelder. Zij traint de groep en danst zelf ook in de groep.

Lees verder

Gothic Bellydance

Dat is ook apart eigenlijk. Buikdansen gecombineerd met gothic. Maar mensen zijn zo creatief om allerlei stijlen met elkaar te combineren. Zo ook op deze trailer van de Gothic Bellydance-dvd. Het buikdansen wat erop te zien is, ziet er erg mooi uit! Wat een controle hebben die danseressen over hun lichaam! En een mooie gothic achtergrond en invloeden.

Lees verder

Lambada clip Kaoma

Sinds enige tijd is zouk erg populair. De zouk-fanatiekelingen zijn alweer klaar voor iets nieuws. Lambazouk bijvoorbeeld, een andere naam voor lambada. Lambazouk wordt nu steeds meer gegeven op Brazialiaanse dansscholen. Op YouTube heb ik de lambada-clip gevonden van de band Kaoma die in de jaren 90 erg populair was. Leuk detail is dat één van die dansers uit de clip, Braz dos Santos, les geeft in Nederland! En wel bij Brasazouk in Amsterdam.

Lees verder

Dunya Festival verlaat geografische podia

Ortel Dunya Festival viert dit jaar haar 30e verjaardag. De jubileum-editie zal anders zijn van opzet. Tot nu toe ging het om ‘geografische’ podia, waarbij artiesten uit een bepaald land of werelddeel optraden. Dit jaar komen er acht plekken met een eigen inhoud en sfeer. Traditionele muziek en dans uit Turkije komen nu op hetzelfde podium als muziek en dans uit Azië.

Lees verder

WK Ierse dans naar Bergen op Zoom

Ann Gallagher is eigenaar van de gelijknamige Ierse dansschool in Bergen op Zoom. Ze wil de Europese voorronde van het WK Ierse dans naar Bergen op Zoom halen. Uiteindelijk is het doel om het WK naar de stad te halen. Het belangrijkste voor de wedstrijden is een goede zaal, waar drie podia in kunnen en waar genoeg ruimte is voor het publiek om te zitten. Uiteraard moeten er goede kleedruimten zijn. Gallagher is al in gesprek met de gemeente die er al positief tegenover staat. Op het moment is ze bezig met een goede accommodatie zoeken.

Lees verder

Gala ijsdansen voor toppers

Er is nog meer professioneel ijsdansen op tv! Gelukkig maar. En niet alleen wedstrijden. Op RTL7 is deze maand professioneel kunstschaatsen te zien, tijdens het ‘Gala Grand Prix Kunstrijden & IJsdansen’. Ik heb al eerder hierover bericht, maar blijkbaar wordt het de hele maand uitgezonden. Kunstschaatslegende Joan Haanappel geeft tijdens het programma haar vakkundige kijk op de prestaties van de kunstschaatsers.

Lees verder

RTL verliest weer in ijsstrijd

Er blijft maar nieuws komen in de ijsdanswedstrijd. Arme Stella Gommans, één van de kandidaten van Dancing on Ice, heeft dinsdag tijdens de training haar enkel verstuikt. Ze moest met veel pijn afgevoerd worden naar de eerste hulp. Waarschijnlijk door te fanatiek te trainen. In het ziekenhuis bleek dat ze haar enkelbanden had uitgerekt. Op het moment zit Gommans thuis om haar enkel te laten rusten. Maar woensdag hoopt ze weer op het ijs te staan.

Lees verder

Wedstrijd kunstschaatsen voor échte toppers

Het sierlijk bewegen op de schaats is door de ijsdansprogramma’s immens populair. De kranten besteden nu ook veel aandacht aan wedstrijdkunstschaatsers en – ijsdansers. Deze week is het de 98e editie van de Europese kampioenschappen kunstschaatsen. Kun je zien hoe het wél moet. Of als je genoeg hebt van het gestuntel van de bekende Nederlanders op de ijzers. Tijdens de kampioenschappen op Eurosport komen toppers voorbij als Elena Sokolova, Stéphanie Lambiel en Brian Joubert. Karen Venhuizen is de Nederlandse topper. Titelverdedigster Irina Slutskaya is er dit jaar niet bij.

Foto: AP

Lees verder