Zwierende zwanen op een bevroren meer in Swan Lake on Ice

Vrijdagavond was het theaterpodium van RAI Amsterdam omgetoverd tot een bevroren meer, waarop 30 kunstschaatskampioenen Tsjaikovski’s Zwanenmeer tot leven brachten. Zo’n zwierende uitvoering van dit stuk hadden wij nog nooit gezien!

Wij zijn zelf geen kunstschaatsexperts, maar kunnen tijdens de Olympische Spelen wel eindeloos kijken naar de prachtige küren vol pirouettes en dubbele rittbergers. Dus we konden ons geluk op: in Swan Lake On Ice laten oud-schaatskampioenen twee uur lang hun kunsten zien, vlak voor je neus, op een bevroren meer op het toneel.

Het verhaal is bekend: Prins Siegfried moet van zijn moeder een bruid uitzoeken, maar hij ziet aan het hof geen enkel meisje waar hij iets voor voelt. Hij verlaat het paleis om te gaan jagen en komt bij een meer, waar hij een groep zwanen ziet. Dan verandert één van de zwanen in een meisje: de prins is op slag verliefd. Het meisje blijkt prinses Odette te zijn, die door een boze tovenaar is veranderd in een zwaan. Alleen ’s nachts verandert ze weer in het meisje dat ze was. Prins Siegfried vraagt Odette ten huwelijk. En mooi meegenomen: een huwelijk zou ook nog eens de betovering verbreken, zodat Odette niet meer in een zwaan verandert! Maar daar probeert de boze tovenaar natuurlijk een stokje voor te steken…

In de eerste scènes aan het hof geeft het ijsdansen een leuke extra dimensie aan het Zwanenmeer: er gebeurt veel, het ijs staat vrijwel continu vol met een stuk of tien schaatsers, wat voor veel dynamiek zorgt. Je weet soms bijna niet meer waar je moet kijken! De sprongen en pirouettes zijn fantastisch, maar halen niet helemaal het niveau dat we gewend zijn van tv. Waarschijnlijk door ruimtegebrek:  de schaatsers kunnen geen lange aanloop maken voor hun sprongen. Maar de overdadigheid aan andere trucs maakt alles goed, met als hoogtepunt een vliegende prinses Odette.

In de ijsdanschoreografieën op de bekende muziek van Tjaikovski herken je stukjes van de oorspronkelijke danschoreografie van het Zwanenmeer, al is het soms wel wennen dat de zwanen niet op spitsen staan. Alleen prinses Odette doet een stukje ballet op spitsen.

Het oorspronkelijk verhaal loopt niet goed af: de prins en de zwanenprinses plegen samen zelfmoord door in het meer te springen en zichzelf te verdrinken. Gelukkig gaat dat lastig in een bevroren meer, en dus heeft deze uitvoering een gelukkiger einde: de prins en zijn zwaan leefden nog lang en gelukkig!

Swan Lake on Ice is de komende twee weken nog te zien in Amsterdam (RAI Theater),Leeuwarden (Stadsschouwburg De Harmonie) en Heerlen (Theater Heerlen). Een uniek uitje voor de feestdagen!

Volg Dansen.blog.nl ook op Facebook en Twitter!

Lees ook:Ballet op concert Diana
Lees ook:Swan Lake on Ice terug naar Nederland
Lees ook:Natalie Portman verdient Oscar
Lees ook:Zwanen mogen niet landen op het Binnenhof
Lees ook:Notenkraker & Muizenkoning terug in theater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>