Werters neemt de week door met Emio

ICK presenteert La Commedia. Als reactie op de serie voorstelling over Dante’s cyclus belanden we nu in de wereld van de entertainment. En hoe! Met rode piep-neuzen (succes gegarandeerd) en een heuse spreekstalmeester barst de voorstelling in de Rabozaal in Amsterdam los.

Werters worstelde zich een week geleden nog op deze plek door de voorstelling van Ann de Keersemaeker. Nu vliegt de tijd voorbij. Zo’n week waar je geen vat op hebt, maar heel tevreden op terug kijkt. Hoe presenteren Emio en zijn dansers hun madiwoedovrij? Iedere dag heeft een eigen danser, een eigen kleur en thema. Het dansidioom van ICK is natuurlijk de gemene deler. Verder wordt elke dag begeleid door een ander geluid en een specifieke choreografie.

Wat zijn de highlights van de week? Voor sommigen is dat de dinsdag. Dereck Cayla steelt de show met een pruikje, groene kousen en pumps. En oh, ja een frummelig broekje dat tussen de billen wordt geparkeerd. HI-LA-RISCH? Werters begrijpt de keuze binnen de context van de voorstelling, maar vindt het niet grappig. Het is boeiend dat ICK het experiment niet schuwt. Zij tonen de vloeiende grenzen tussen kunst, kitsch en commercie. Zonder daar een kleur aan te geven van goed of fout. Alle keuzen – voor zowel muziek, aankleding en choreografie – maken de voorstelling tot een evenwichtig verhaal.

Normaal gesproken komt zaagmans op woensdag de week in tweeën zagen. Zo niet bij La Commedia, daar komt de break pas na donderdag. Suzan Tunca is de vrouw met de baard uit het circus. Zij is de personificatie van de donderdag. Wat een heerlijke dag is dat. Let the sun shine knalt uit de boxen er wordt gretig gedanst alsof we een split second in een dansprogramma van de commerciëlen zijn beland. Even niet binnen de lijntjes, hermetisch en high-brow; gewoon plezier maken. Suzan spreidt haar armen als de Salvator Mundi en ziet dat het goed is.

Dan kondigt de spreekstalmeester en taptalent de pauze aan. Een muzikaal intermezzo met gitaren zoals we die ook bij eerdere voorstellingen zagen. Het geijkte podiumdansje van muzikanten krijgt in deze uitvoering een geheel andere lading. Rondom een boom rechtsachter op het podium staan de dansers de week door te nemen op de gitaar. Hoe gaat het aflopen? Met Victor Callens in een glitterpak op zaterdag en met de meester zelf op zondag. Vandaag worden de klokken geluid. De alarmbellen gaan af, de wekker piept, bromt en zoemt. Ondertussen versiert Emio Greco niet alleen de dag, maar ook alle dansers. Gaan ze naar PARA|DISO of allemaal naar de Hell? De dansers van ICK zijn in al hun verscheidenheid altijd een feest om naar te kijken, waar ze ook mogen belanden. Tomorrow is another day.

Tekst: Werters

La Commedia from ICKamsterdam – Emio Greco | PC on Vimeo.

Lees ook:Festivalblog #julidans: Werters buiten ´t boekje
Lees ook:Festivalblog #julidans: Wat zoek jij?
Lees ook:Lowlands: 4 topacts die je niet mag missen
Lees ook:Werters nodigt zichzelf uit en viert feest bij Introdans
Lees ook:Werters kijkt terug op de Nederlandse Dansdagen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>