Verliefd op de pure Romeo & Julia van Scapino Ballet

Foto: Vincent Mentzel 2012

Zó mooi! Een vierhonderd jaar oude liefdestragedie tussen twee jonge mensen, in een modern jasje gestoken door Ed Wubbe, gedanst in al zijn puurheid op stampende wereldse klanken.

Het stuk draait al een tijdje, maar afgelopen vrijdag was Dansen.blog.nl dan eindelijk aanwezig bij de dansvoorstelling Romeo & Julia van het Scapino Ballet.

Het liefdesverhaal is bij de jongere generatie vooral bekend door de filmversie uit 1996 met in de hoofdrollen Leonardo DiCaprio en Claire Danes. Deze acteurs zijn blijkbaar ook zeer bepalend geweest voor mijn eigen beeld van Romeo en Julia, want op de momenten dat ik tijdens de voorstelling even wegdroomde, dacht ik soms echt dat ik Leo en Claire op het podium zag dansen.

In werkelijkheid zijn het natuurlijk Maxime Lachaume (Romeo) en Chiara Mezzadri (Julia), die de hoofdrollen fantastisch vertolken. Vanaf het eerste moment dat Julia verschijnt, golft haar onschuld van het podium af, maar gedurende het stuk ontwikkelt zij zich in een krachtige, sensuele vrouw. Ook de jonge speelsheid en vastberadenheid van Romeo komt goed over. Mischa van Leeuwen is in de rol van Tybalt het alfamannetje van de avond: hij ‘ownt’ het podium, letterlijk en figuurlijk.

Het stuk van Shakespeare is door Ed Wubbe gestript tot de essentie. Er worden ook geen attributen gebruikt om het verhaal te vertellen, alleen dans. Het decor oogt in eerste instantie minimalistisch, maar er blijkt veel meer met de twee massieve wanden mogelijk te zijn dan je denkt. De dansers glijden als spinnen omhoog en omlaag langs de wanden en gebruiken het als springplank voor spectaculaire salto’s. Er blijkt zelfs een uitklapbaar ‘balkonnetje’ voor Julia in de wand verstopt te zitten.

Er wordt gedanst op live muziek van The Legendery Love Orchestra: veel percussie en warme Afrikaanse stemmen. Dit in combinatie met het decor en de kleding van de dansers maakt dat ik geen gevoel van plaats en tijd aan het stuk kon linken: het zou zich overal ter wereld kunnen afspelen.

Het is niet de eerste keer dat Ed Wubbe zijn interpretatie geeft aan het verhaal van Shakespeare, zeventien jaar geleden deed hij het ook al eens. Dat werd het meest succesvolle stuk uit de geschiedenis van Scapino. Zijn nieuwe versie speelt nog tot en met januari 2013. Ik ben er helemaal verliefd op geworden, dus ik kan niet anders zeggen dan: Ga het zien! Meer info: www.scapinoballet.nl

Volg Dansen.blog.nl ook op Facebook en Twitter!

Lees ook:Win de CD ‘Romeo&Julia’ van Scapino Ballet
Lees ook:Gratis dansvoorstelling van Scapino in Vondelpark
Lees ook:Scapino Ballet brengt topprodcutie ‘Pearl’ terug in het theater
Lees ook:Scapino Ballet danst op Franse chansons in ‘Le Chat Noir’
Lees ook:Live video uitzending Romeo&Julia op het Schouwburgplein

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Verliefd op de pure Romeo & Julia van Scapino Ballet

  1. Pingback: Live video uitzending Romeo&Julia op het Schouwburgplein | Dansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>