Dramatische vurigheid in Tanguera

In een druilerig Amsterdam barst op woensdagavond in Carré de spetterende, sensuele tangoshow Tanguera los. Al bij de eerste klanken van de bandolino, live on stage, waan je je als toeschouwer in het Buenos Aires van de jaren 20. Als het decor gevuld is van sfeer, en begint het verhaal: de mooie Giselle komt aan het begin van de 20ste eeuw aan in Buenos Aires, en haar zoektocht naar de liefde gaat niet over rozen.

De eerste noten worden gezongen, en even lijkt het een musical te worden. Maar al gauw is het podium gevuld met dansers en wordt de tango ingezet. Een groep van 20 dansers neemt op krachtige wijze bezit van het podium, sleept de toeschouwer mee en danst een strak geregisseerde, maar prachtig uitgevoerde show. Subtiel lichtwerk, sfeervolle decors, en vooral: tango. Heel veel tango. Zoveel tango dat het punt bereikt wordt waarop de aandacht wat verslapt en andere dingen gaan opvallen. Zoals, waar is plotseling dat bandje gebleven? Wanneer heeft de live muziek plaatsgemaakt voor muziek door de boxen? Gelukkig komen de piano, bandolino en viool weer tevoorschijn wanneer het liefdesverhaal een dramatische wending krijgt. Maar de intimiteit is er wat vanaf, er wordt meegespeeld met de muziekband en dat haalt de authentieke passie niet, waar je als toeschouwer wel naar verlangt. Verlangen wordt wel uitgestraald door de hoofdrolspelers; zij weten het publiek toch weer te grijpen, vooral in de laatste scènes.

Na een dramatisch einde van het verhaal geeft Carré een staande ovatie. Een ovatie die tevens het begin is van een lange toegift. Niet hopend op nóg een strak geheel bekijk ik de dansers. Maar plotseling is daar de ingetogen kracht, de vurigheid en spanning waar je in de tango naar verlangt. Met meer vrijheid en passie dan in het eerste deel laten de dansers zien wat ze in huis hebben. Het spat er letterlijk vanaf; zweet op het voorhoofd verraadt een inspanning bij de dansers, die in passie naar buiten komt. Het is juist deze laatste toegift waardoor je als publiek niet meer alleen toeschouwer bent van een mooie show, maar ook even echt geraakt wordt door de aanstekelijke verleiding van deze prachtige dans: de tango.

Tanguera is nog tot en met 23 januari te zien in Theater Carré. Meer informatie: www.carre.nl

Tekst: Marleen Vermeulen

Lees ook:Begin het jaar met vurige tango
Lees ook:Word jij de nieuwe blogger van Dansen.blog.nl?
Lees ook:It’s on! Audities So You Think You Can Dance 2012 van start
Lees ook:Lowlands: 4 topacts die je niet mag missen
Lees ook:VIDEO: Dansende conducteur in Rotterdamse tram

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>