Dansen in trance bij Djaran Kepang dansers

Dansen en in trance zijn. Dat doen de Djaran Kepang dansers in Plantage Frederiksdorp in Suriname. ‘Als ik wakker wordt, herinner ik me helemaal niet wat ik gedaan heb. Ik schaam me soms wel als ik mezelf dan op videobeelden wat ik allemaal heb gedaan’, vertelt Jerrel Kertopawiro, al negentien jaar Djaran Kepang-danser. In plantage Frederiksdorp worden regelmatig Djaran Kepang-voorstellingen gegeven. De voorstelling kan door bezoekers aangevraagd worden. De dansers kunnen wel zo’n drie shows per dag geven, omdat het niet vermoeiend is voor het lichaam.

De dans vind zijn oorsprong in Indonesië, waar hij gebruikt wordt bij huwelijken, besnijdenissen of bij openingen van winkels. Ook geeft de dans positieven energie aan zieken. De dans wordt geopend met een sierlijke bloemendans. Daarna wordt er gebeden en worden de geesten opgeroepen. Leider Julian Hiralal gooit vervolgens water op de dansers om ze verder in trance te krijgen. ‘Een andere manier om ze in trance te krijgen is door op de grond te kloppen’, legt Hiralal uit.

Als de dansers dan in trance zijn, nemen de geesten hun lichaam over en worden ze getransformeerd in andere levende wezen. De dansers beginnen met een paard. Ze huppelen rond, eten grassen en drinken water uit een kom. Als de leider hen weer besprenkelt met water worden ze getransformeerd in tijgers. Dan beginnen ze te grommem en kruipen zo op handen en voeten rond. Daarna worden ze apen en krijgen ze kokosnoten toegegooid die ze met hem tanden afpellen. Daar voelen ze tijdens en na de trance niks van. Dan veranderen ze nog in slangen om lekker rond te kronkelen. Dan is het welletjes en worden ze wakker gemaakt met een krachtdrankje en enkele woorden van de leider. De geest in hen verdwijnt dan. Enkelen schreeuwen en kijken verdwaasd rond. Dat komt omdat hun eigen ik ergens anders was en ze nu ineens terug zijn.

Het is overigens niet makkelijk om Djaran Kepang danser te worden. ‘Wie bij ons aan de slag wil, moet zich goed informeren. De jongens worden eerste gescreend en we praten ook nog met de ouders. Als ze door de screening heen zijn, wacht er een opleiding van zo’n drie maanden op hen’, vertelt Hiralal.

Nou dat is niet niks!

Lees ook:

Met dans de trans-Atlantische slavenhandel herdenken

Foto: CQ Link

Lees ook:Vbarre: nieuwe trend in fitnessland?
Lees ook:Festivalblog #julidans: Hedendaagse Afrikaanse dans begrijpen
Lees ook:Anatomica debuut Gingras bij Dance Works
Lees ook:Dansen.blog op twitter
Lees ook:Spetterende dansrevue over schoenen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Dansen in trance bij Djaran Kepang dansers

  1. Indra

    Djaran (=paard) Kepang komt oorspronkelijk uit oost Java (Indonesia) en daar eten ze ook nog kapot geslagen glas op!

      /   Reply  / 
  2. Loes

    o ja, echt waar… dan moet je wel heel goed in trance zijn zeg…

      /   Reply  / 
  3. bobhadze

    I love music like “Queen”. What about you?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>