Zwanenmeer terug bij Nationaal Ballet

Het ‘ballet der balletten’ Het Zwanenmeer keert terug bij Het Nationale Ballet. De veelgeprezen versie van Rudi van Dantzig uit 1988, die voor het laatst te zien was in 2006, is nu van 17 oktober tot en met 14 november 2011 te zien in Het Muziektheater Amsterdam. Tourneevoorstellingen zijn te zien in Hoorn en Utrecht (november 2011) en Breda, Eindhoven, Heerlen, Maastricht, Rotterdam en Den Haag (maart 2012). De première wordt gedanst door Anna Tsygankova en Matthew Golding. Het koppel werd onlangs door Wiebke Hüster in de Frankfurter Allgemeine Zeitung uitgeroepen tot “een van de volmaaktste paren uit de hedendaagse danswereld.”

Het Zwanenmeer
Voor zijn bewerking van Het Zwanenmeer, dat draait om liefde en misleiding, liet Rudi van Dantzig, de voormalig artistiek directeur van Het Nationale Ballet, zich met name inspireren door de muziek van Tsjaikovski. Van Dantzig respecteerde de overgeleverde delen van de ‘standaardversie’ van Marius Petipa en Lev Ivanov uit 1895, maar koos voor het overige voor een minder oppervlakkige, meer menselijke interpretatie. Daardoor blinkt zijn productie uit in emotionele zeggingskracht. De imponerende decors en kostuums van Toer van Schayk lijken te zijn ontleend aan de ‘gouden’ schilderijen van de zeventiende-eeuwse Hollandse Meesters.

Lees ook:Jubileumgala Nationale Ballet live bij Pathé
Lees ook:Topproducties Bolshoi Ballet live in zestien bioscopen
Lees ook:50 jaar affiches Nationale Ballet in Hoorns Affichemuseum
Lees ook:La Bayadère voor eerst helemaal
Lees ook:Sterren van de Dans

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>