Larissa Lezhnina wint Gouden Zwaan 2014

Foto’s: Jochem Jurgens

Foto’s: Jochem Jurgens

De Zwanen, de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans, zijn vandaag uitgereikt tijdens De Nederlandse Dansdagen. De Gouden Zwaan is dit jaar gewonnen door Larissa Lezhnina, oud-danseres bij het Nationale Ballet. Gefeliciteerd!

De Gouden Zwaan is de VSCD Dansprijs voor de danser(es) of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. Igor Podsiadly ontving de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in ‘Naked Lunch’. En het Nationale Ballet ontving de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie voor ‘Romance’, uit het programma Dutch Doubles.

Uit het juryrapport

Gouden Zwaan 2014: “Larissa Lezhnina was in 1994 de eerste Russische soliste van faam die de overstap maakte naar Het Nationale Ballet, om daar 20 jaar lang een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het gezelschap. Niet alleen zette haar toegewijde aanwezigheid en zuivere techniek de standaard voor menig collega, haar aanwezigheid was indirect ook een uitnodiging aan andere vermaarde solisten om naar Amsterdam te komen en hun excellentie bij Het Nationale Ballet verder te vervolmaken.”


Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie 2014:
“Met Igor Podsiadly hebben Guy & Roni zo’n beeldbepalende danser in huis. Een breed getalenteerde performer die het publiek steeds weer verrast. Of hij nu danst met zijn fabelachtige en eigenzinnige techniek, slechts staat en kijkt of speelt, altijd biologeert hij met een gevaarlijke en vertederende uitstraling tegelijk. In Naked Lunch grijpt Podsiadly de kans om al die kwaliteiten bij elkaar te brengen en zichzelf te overtreffen.”


Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie 2014:
“Romance, een drieluik van een schitterende pas de deux geflankeerd door indringende videobeelden, openbaart zich als een monument voor wat dans kan zijn. Wat dans móet zijn. Dit is de wereld van de dans, gevat in een majestueus portret van slechts 12 minuten. Wie erin slaagt Mozart zó naar zijn pijpen te doen dansen, schaart zich in de rangen van de grote Nederlandse Meesters.”

Bekijk hier het volledige juryrapport. Hartelijk gefeliciteerd alle winnaars!

Volg Dansen.blog.nl ook op Facebook en Twitter!

Lees ook:Gouden Zwaan voor Krisztina de Châtel
Lees ook:Eerste soliste Jurgita Dronina wint Zwaan!
Lees ook:Scapino-danseres Bonnie Doets wint Gouden Zwaan
Lees ook:Van urban dance tot klassiek ballet op Nederlandse Dansdagen
Lees ook:Drie dansers Nationaal Ballet genomineerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>