Gekke dansende dokter

Danstherapeute Charlotte Querido (79) gaf onlangs haar laatste danstherapie in Apeldoorn. Ze is de grondlegster van deze therapie. Haar danstherapie werd door veel mensen en vooral artsen als belachelijk en lichtzinnig gezien. De danstherapeute stond bekend als ‘die gekke dansende dokter’.

Als kind woonde Querido in Amsterdam en had ze al veel met dans. Toen ze twaalf was, brak de oorlog uit. Gelukkig werd het halfjoodse gezin niet opgepakt. Maar haar tante werd wel in Auschwitz vermoord. Querido vertelt: ‘Ik vergat mijn verdriet en angsten door dans en muziek. Tot aan het laatste oorlogsjaar, toen de honger ook een rol ging spelen. Ik bedacht me dat wat dans voor mij doet, het misschien ook doet voor andere mensen.’

Querido ging na de oorlog medicijnen studeren en werd GGD arts in Apeldoorn. De psychiater Oud van de psychiatrische inrichting St. Joseph zag wel wat in de ideeën van Querido. Om haar idee uit te proberen, mocht ze in 1967 wat patiënten van Oud lenen. En haar therapie bleek te helpen. De therapeute ging toch nog weer verder studeren, voor psychiater om serieus genomen te worden, op aanraden van de Nijmeegse professor Prick.

In het begin gaf ze danstherapie aan groepen van haar patiënten, maar dit breidde zich steeds meer uit, zelfs in het buitenland. Tien jaar geleden richtte ze het Danstherapeutisch Centrum in Apeldoorn op. Langzaamaan kreeg ze meer erkenning. In 1993 werd de danstherapeute zelfs benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau voor haar vernieuwende en werkende danstherapie.

Querido heeft ook een opleiding ontwikkeld aan het Saxion Conservatorium in Enschede. Inmiddels zijn er al tientallen studenten aan afgestudeerd. Ook heeft ze twee boeken over danstherapie geschreven, en wel 'Genezen door dans en gebaar' en 'Leven in dans'. Nu gaat Querido een leerboek danstherapie schrijven.

De psychiatrie richt zich voornamelijk op de geestelijke kant van de mens, terwijl danstherapie zich richt op de gevoelskant. Danstherapie is nonverbale groepspsychotherapie. Vele ziekten komen vaak voor, doordat men verlangens wegdrukt. Dit komt doordat men teleurgesteld is in de verlangens waardoor spanningen ontstaan. Maar gevoel en verstand moeten op één lijn zitten. Dit wordt bereikt door dans, muziek en gebaar. ‘Probeer maar eens een paar minuten niet aan het verleden of toekomst te denken. Dat is enorm moeilijk. We projecteren onze angsten op de toekomst en daar word je ziek van. In de danstherapie probeer ik mensen het nu te laten beleven waardoor ze zichzelf terugvinden en hun eigen kracht terugvinden,’ legt Querido uit. Ze heeft 40 jaar in het vak gezeten.

Voor meer informatie zie: www.danstherapeutischcentrum.nl

Foto: Danstherapeutisch centrum

Lees ook:Doggydance als therapie voor bijtgrage hond
Lees ook:Heather Mills been bleef zitten
Lees ook:Swan Lake on Ice terug naar Nederland
Lees ook:Dansen voor vrede in Liberia
Lees ook:Nobody puts baby in the corner

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>