Balletdanser Glen Tetley overleden

Ach en wee, ditmaal een minder vrolijk bericht. De Amerikaanse balletdanser en choreograaf Glen Tetley is onlangs overleden. Hij stierf enkele dagen voor zijn 81e verjaardag aan de gevolgen van kanker. Tetley had in de jaren 60 van de vorige eeuw samen met Hans van Manen de leiding van het Nederlands Dans Theater. Hij heeft meer dan 50 balletten bedacht, waarvan Pierrot Lunaire uit 1962 de bekendste is. Het Danstheater voerde dit ballet op met Tetley in de hoofdrol.

Tetley studeerde aanvankelijk medicijnen. In 1945 zag hij een voorstelling van het American Ballet Theatre en besloot toen balletdanser te worden. Hij studeerde bij Hanya Holm, lerares moderne dans en tevens choreografe. Om zijn studie te kunnen betalen, maakte hij de dansstudio schoon. Met Holm werkte Tetley mee aan diverse musicals op Broadway, waaronder Kiss Me Kate van Cole Porter. Daarna werkte Tetley onder andere bij de New York City Opera en het gezelschap van Martha Graham. Graham had volgens Tetley grote invloed op hem. Helaas moest hij onvrijwillig vertrekken toen Graham geen geld meer had om de dansers te betalen. Sinds 1962 was Tetley vooral als choreograaf actief. 

Foto: www.donalddalebradburn.com

Lees ook:Marijn Rademaker vaste gastsolist bij Nationale Ballet
Lees ook:William Spaaij nieuwe Danny in Grease
Lees ook:Fotograaf legt uitputtelijke dans vast
Lees ook:#Julidans: Southern Bound Comfort afgelast
Lees ook:Jan Linkens nieuwe directeur Dansvakopleiding

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>