Buikdans is geen buikdans

Er zijn vele vooroordelen over oriëntaalse dans, beter bekend onder de naam buikdans, bijvoorbeeld dat het te maken zou hebben met seks. Volgens buikdans-websites is deze dans een echte kunstvorm, waarbij het niet alleen draait om de buik. Oriëntaalse dans is een isolatiedans, waarbij gestreefd wordt naar de bewustwording van de verschillende spiergroepen, zodat ze afzonderlijk van elkaar bewogen kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat je je beter bewust wordt van je lichaam.

Op websites waar buikdanslessen worden aangeboden lees ik vaak dat je algemene conditie verbetert, je houding verbetert, je lichaam soepeler wordt en je zelfvertrouwen opgekrikt wordt, maar dat het bovenal leuk is.

Ik heb een keer eens wat lessen gevolgd en inderdaad je conditie wordt verbetert nadat je voor de zoveelste keer je heup een bepaalde richting in moet gooien. Bij de eerste les hield ik het misschien één keer vol, een paar lessen verder wel vaker. Mijn houding zou moeten verbeteren, ik kan me herinneren dat ik aan het eind van alle lessen pijn in mijn rug had… En ik had vaak steek in mijn zij. Toch maar niet eten vlak van tevoren, want je maaginhoud wordt geheid geklutst door die snelle lichaamsisolaties. Maar hoezo je zelfvertrouwen opgekrikt wordt snap ik niet. Bedoelen ze daarmee dat als je in de disco staat je even een sensuele ik-weet-hoe-het-moet-Shakira-heupbeweging naar die leuke jongen kan seinen? Dan heeft het toch weer indirect met seks te maken…

Meer info op buikdans.startpagina.nl.

Lees ook:Moderne buikdans
Lees ook:Vbarre: nieuwe trend in fitnessland?
Lees ook:Breekdans voor echtscheidingsfeestjes
Lees ook:Breakdance op je schoolopleiding
Lees ook:Kleinste ongemak voor dansers fataal

1 Reacties // Reageer

One thought on “Buikdans is geen buikdans

  1. readmyhips

    Hoi,
    Zeker weten, buikdans is een kunst! Ik vind jammer dat u uw twijfels heeft (of begrijp ik het verkeerd?). Het heeft niets met seks te maken. Ik ga niet ontkennen dat er iets geraffineerd sensueels zit in de dans, maar meer in de zin van bewust worden van je vrouwelijkheid, je vrouw-zijn en je natuurlijke schoonheid. Buikdans leren helpt een negatieve zelfbeeld tegen te gaan, vooral de gène vanwege een kilootje meer of minder, want alle vrouwen van alle maten én alle leeftijden zijn welkom. Sterker nog, als je veel rondingen hebt, des te beter de meeste buikdansbewegingen tot hun recht komen.

    Er zijn andere dansvormen die gedurende de jaren ook het etiket “sensueel” geplakt hebben gekregen. Bv. salsa, rumba, tango enz. Toen de eerste Europeaanen in Tahiti aankwamen schrokken ze zich heel erg aan de typische Tahitiaanse dansen. Die vonden ze erg onfatsoenlijk. Elvis Presley kreeg de bijnaam “Pelvis (=bekken) Presley” en werd alleen in zijn bovenlichaam gefilmd….. Kortom, dat er een etiket wordt geplaakt door sommige mensen heeft wel eens te maken met gebrek aan kennis en soms met angst voor iets anders/nieuws. Ik neem aan dat er in veel culturen flink met de heupen wordt gezwaaid a) omdat het om een gewricht gaat die veel bewegingsmogelijkheden heeft, en b) bij sommige oude dansen, had al dat heupzwaai OORSPRONKELIJK iets met vruchtbaarheid(srituelen) te maken.
    Goed, ander onderwerp:
    Die pijn in je zij krijgt zo’n beetje iedereen in het begin. De spieren worden namelijk gestrekt en flink getraind. Maar als je volhoudt krijg je een supervrouwelijk lichaam voor terug, met een wespentaille :-) en een prachtige postuur.
    Pijn in de lage rug komt ook wel eens voor, houd je te allen tijde aan de buikdanshouding (lichte bekkenkanteling naar voren) en het komt allemaal goed.
    TOT SLOT, om deze reactie niet langer te maken, buikdans heeft een lange (ruim 5000 jaar) en bewogen geschiedenis en is dus niets anders dan Raqs Sharki of de dans van het Midden-Oosten (dus niet Shakira’s dans of -GOD, erger nog- streep tease of zoiets)
    Groetjes,
    Lourdes.
    Meer weten?
    kom eens op bezoek in mijn blogje en ga mee op reis in de wereld van de Oriëntaalse dans :-) http://readmyhips.web-log.nl/

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>