Iconen uit de kunst staan centraal in Scapino’s ICONS

Foto: Hans Gerritsen

Foto: Hans Gerritsen

Oktober begint goed dit jaar: op de eerste dag van die maand gaat de nieuwe voorstelling van het Scapino Ballet Rotterdam in première: ICONS. De voorstelling bestaat uit drie nieuwe stukken, die elk geïnspireerd zijn op iconen uit de kunst, muziek en film. De choreografieën zijn in handen van Felix Landerer, Itamar Serussi Sahar en natuurlijk Ed Wubbe.

ICON/NICO
Het nieuwe stuk van Ed Wubbe ‘Icon/Nico’ is geïnspireerd op het turbulente leven van zangeres Nico. Via een rol in La Dolce Vita en een carrière als fotomodel kwam zij in de jaren ’60 in de New Yorkse kunstscene van Andy Warhol terecht. Nico werd zangeres bij The Velvet Underground, waar ze Lou Reed en John Cale aan haar voeten had. In 1997 maakte Ed Wubbe de succesvolle voorstelling ‘Nico’, waarvoor John Cale de muziek schreef. Wubbe bleef gefascineerd door deze periode en maakt nu, 17 jaar later, een totale remake waarin hij een nieuw licht laat schijnen op het fenomeen Nico en The Factory van Andy Warhol.

15 minutes or less
Felix Landerer baseert zijn nieuwe choreografie op een gevleugelde uitspraak van Andy Warhol: ‘In the future everyone wil be famous for 15 minutes’. In zijn dansstuk laat hij zien dat de toekomst nú is. Felix Landerer is onlangs genomineerd voor de Zwaan, de Oscar van de Nederlandse dans.

WOLF
Na zijn succesvolle debuut bij Scapino creëert Itamar Serussi Sahar een stuk met een iconische uitstraling: bombastisch en overweldigend. Opgezweept door de muziek nemen de dansers brutaal bezit van het toneel. Humoristisch en messcherp tegelijk, aldus Scapino.

Klink veelbelovend, wij zijn in elk geval erg benieuwd wat Scapino nu weer voor moois op de planken gaat zetten. ICONS is te zien van 26 september tot 19 december, de première is op 1 oktober in de Rotterdamse Schouwburg.

Volg Dansen.blog.nl ook op Facebook en Twitter!

 

Lees ook:Andy Warhol, Lou Reed en John Cale in dans
Lees ook:Scapino Ballet danst op Franse chansons in ‘Le Chat Noir’
Lees ook:Scapino kleurt binnen de lijntjes
Lees ook:SYTYCD-winnaar Danny Boom danst op TWOOLS 16
Lees ook:Scapino ballet komt met zes wereldpremières tijdens TWOOLS 16

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>