Documentaire over Limburgs dansgezin Van Opstal in première

Same difference documentaireXanthe, Imre, Myrthe en Marne. Iedere liefhebber van het Nederlands Dans Theater kent deze namen. Het zijn de enige vier Nederlandse dansers van het gezelschap. En ze delen alle vier dezelfde achternaam. Vanmiddag gaat de documentaire ‘Same Difference’ over het Limburgse dansgezin Van Opstal in première.

‘Same Difference’ is een documentaire van Manon Lichtveld en Bas Westerhof over vier leden uit één Nederlands gezin. De makers volgen een jaar lang één broer en drie zussen: Marne, Myrthe, Imre en Xanthe van Opstal. De jongste, Xanthe, loopt stage bij het Nederlands Dans Theater en als ze gedurende het jaar wordt aangenomen ontstaat de unieke situatie dat alle Nederlandse dansers van dat gezelschap uit één Venloos gezin komen.

De documentaire brengt hun passie voor dans in beeld en laat zien waarom ze alle vier voor het NDT hebben gekozen. De film toont de onderlinge overeenkomsten: hun uiterlijk, motoriek, manier van praten en bewegen laten duidelijk zien dat zij familie van elkaar zijn. Maar het zijn juist hun onderlinge verschillen die hen alle vier zo uniek maken en die er voor hebben gezorgd dat zij allen een plek hebben veroverd aan de top van de danswereld.

De première vindt vanmiddag plaats tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. Voor wie daar niet bij aanwezig is: De NTR zendt de documentaire ook op tv uit op 13 oktober om 13.00 uur op Nederland 2. De herhaling is op 14 oktober om 00.05 uur op Nederland 2.

Lees ook:Dit zijn de winnaars van de Dansprijzen Dansersfonds ’79
Lees ook:Ed Wubbe wint Prijs van Verdienste 2013
Lees ook:Van urban dance tot klassiek ballet op Nederlandse Dansdagen
Lees ook:Sjaak Hullekes ontwerpt kostuums jarig Introdans
Lees ook:Documentaire over choreografe Wies Bloemen en Danstheater AYA

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>