Toer van Schayk op Een Leven Lang Theater

Alle vijf sleutelfiguren uit de geschiedenis van Het Nationale Ballet zijn nu vereeuwigd op www.eenlevenlangtheater.nl; van oprichtster Sonia Gaskell, choreografen Hans van Manen en Rudi van Dantzig tot en met prima ballerina Alexandra Radius. Op de site – de digitale eregalerij van het TIN – staan inmiddels vijfentwintig portretten van Nederlandse theatergrootheden van ondermeer Ramses Shaffy, Johnny Kraaijkamp Sr. en Ellen Vogel. Toer van Schayk is de laatste in de rij.

Het digitale portret van Toer van Schayk (Amsterdam, 1936) toont zijn veelzijdige loopbaan. Deze begon bij de balletlessen van Iraïl Gadeskov. Hierna wordt hij verder opgeleid door Sonia Gaskell. Van 1955 tot 1959 was hij als danser verbonden aan het Nederlands Ballet, maar onderbreekt zijn dansloopbaan om zijn opleiding tot beeldhouwer aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te voltooien. In 1965 keert hij terug naar het dansvak bij Het Nationale Ballet. Met ‘Onvoltooid verleden tijd’ debuteerde Van Schayk in 1971 als choreograaf. Vijf jaar later wordt hij benoemd tot huischoreograaf van Het Nationale Ballet. Inmiddels heeft hij meer dan dertig balletten op zijn naam staan. In 1999 maakte hij de choreografie voor de musical ‘Elisabeth’ van producent Joop van den Ende. Toer van Schayk won de Life Time Achievement Award 2011 van de Benois de la Danse (Oscar van de dans) voor zijn werk als choreograaf en decorontwerper.

Van het leven en het werk van Toer van Schayk is onlangs ook een documentaire gemaakt door producent Interakt. In de film – die eind 2011 wordt uitgezonden op Nederland 2 – staat zijn nieuwe première van de ‘Notenkraker’ in Warschau centraal.

Eenlevenlangtheater.nl
Op eenlevenlangtheater.nl zijn meer dan twintig grote Nederlandse theaterpersoonlijkheden vereeuwigd van diverse disciplines van het heden en verleden. Voor de website put het TIN uit zijn omvangrijke collectie literatuur, knipsels, foto’s, beeld- en geluidsopnames. Het TIN werkt bij eenlevenlangtheater.nl samen met Interakt. VandenEnde Foundation maakt het project financieel mogelijk

Lees ook:50 jaar affiches Nationale Ballet in Hoorns Affichemuseum
Lees ook:Nationaal Ballet op televisie
Lees ook:The Internet Ballet Database
Lees ook:Notenkraker & Muizenkoning terug in theater
Lees ook:Zwanenmeer terug bij Nationaal Ballet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>