Genomineerden Prijs van de Nederlandse Dansdagen bekend

logo Nederlandse dansdagen‘And the nominees are…’ De drie choreografen die kans maken op de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht van € 12.000,- zijn bekend! Het gaat dit jaar tussen Cecilia Moisio, Juanjo Arqués en Jan Martens.

Elk jaar nodigt het festival de Nederlandse Dansdagen professionals uit het dansveld uit veelbelovende choreografen voor te dragen. De drie genomineerden presenteren voorafgaand aan de Nederlandse Dansdagen hun plan voor een nieuw te maken werk aan een commissie. De winnaar wordt tijdens het openingsprogramma van het festival bekend gemaakt en wordt uitgenodigd om het nieuwe werk te realiseren en in première te laten gaan tijdens het festival van volgend jaar. 

De genomineerden:

Cecilia Moisio (Finland, 1978), eerder genomineerd in 2013, blijft zich sterk ontwikkelen in haar makerschap. Haar ongepolijste, multidisciplinaire werk toont rauwe emotie aan de ene kant en strakke, gecontroleerde bewegingen aan de andere kant. Een eigenzinnige en explosieve choreograaf, zo zegt het juryrapport.  

Juanjo Arqués (Spanje, 1977) beëindigde in 2012 zijn intensieve danscarrière bij onder andere het English National Ballet en Het Nationale Ballet in Amsterdam, om zich volledig op choreograferen te richten. Met een groot hart voor de klassieke danstraditie is hij steeds op zoek naar nieuwe bewegingsstijlen, en weet hij dansers uit te dagen om samen met hem grenzen te verleggen. 

Jan Martens (België, 1984) ontwikkelde in zijn korte carrière zijn eigen stijl. Vanuit simpele bewegingen, zoals bijvoorbeeld de sprong, ontspruiten complexe choreografieën, met referenties naar de hedendaagse populaire cultuur. Martens werd in 2012 ook genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. 

Lees ook:Van urban dance tot klassiek ballet op Nederlandse Dansdagen
Lees ook:Giulio D’Anna wint Prijs Nederlandse Dansdagen
Lees ook:Nederlandse Dansdagen wint Stimuleringsprijs Mens en Cultuur 2012
Lees ook:Scapino-danseres Bonnie Doets wint Gouden Zwaan
Lees ook:Drie dansers Nationaal Ballet genomineerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>