Jubileumgala Nationale Ballet live bij Pathé

Op dinsdag 13 september viert Het Nationale Ballet zijn 50-jarig bestaan in Het Muziektheater in Amsterdam. Dat jubileum is vanaf 19.45 uur live en exclusief op groot scherm te volgen bij theaters van Pathé in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Zwolle. Het is de eerste keer dat Het Nationale Ballet en Pathé op deze manier samenwerken. Kaarten kosten 17,50 euro en zijn te koop op www.pathe.nl en aan de kassa van de bioscopen.

Op 16 september 1961 gaf Het Nationale Ballet zijn eerste voorstelling. Nu, 50 jaar later, behoort de groep tot de internationale top en is het één van de meest gerespecteerde kunstinstellingen in ons land. Live beelden door middel van een satellietverbinding laten op 13 september de viering van dit bijzondere jubileum gala met gasten als koningin Beatrix en vele andere prominenten zien in diverse Pathé theaters.

Jubileumprogramma
De werken van de drie ‘Vans’, Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schayk, gaven Het Nationale Ballet een eigen gezicht. De aanwezigheid van de huischoreografen bleek sinds het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw een artistieke goudmijn. Dankzij de geregelde samenwerking vanaf 1968 met sterdanser Rudolf Noerejev, trad het gezelschap tijdens de Van-Dantzig-periode ook regelmatig op in de belangrijkste danscentra ter wereld. Het Nationale Ballet brengt speciaal voor het jubileum de meesterwerken uit het oeuvre van de drie: Vier letze lieder, met als thema aanvaarding van de dood, de 5 Tango’s, waarin de onderhuidse passie van de tango en de koele distantie van het ballet met elkaar verweven zijn en De Omkeerbaarheid van roest, over de botsing tussen culturen.

Lees ook:TIP: Op Moederdag naar het Bolshoi Ballet, live vanuit Moskou
Lees ook:Nieuwe solisten bij Nationaal Ballet
Lees ook:Zwanenmeer terug bij Nationaal Ballet
Lees ook:50 jaar affiches Nationale Ballet in Hoorns Affichemuseum
Lees ook:Wereldpremière La La La Human Steps in A´dam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>