Dansmaker maakt film

Je ziet het tegenwoordig zo vaak, actrices die ineens gaan zingen, zangers die acteurs worden, acteurs die gaan presenteren. Aan dit rijtje kan er weer één toegevoegd worden: choreograaf wordt filmmaker. Jirí Kylián is een bekende choreograaf en heeft wereldberoemde balletten op zijn naam staan. Nu heeft hij ook zijn eerste film gemaakt die te zien is in het Haagse Gemeentemuseum.

De film, CAR-MEN genaamd, is een zwart-wit film gebaseerd op de vier archetypen uit de opera Carmen van Bizet. De vier dansers, allen de 40 gepasseerd en opgehouden bij het Nederlands Dans Theater, spelen de vier archetypen, namelijk de rusteloze en verleidelijke Carmen, de hopeloos verliefde Don José, de veroveraar Escamillo en de naïeve Samaritaan Michaela. Deze personages herleven, gekleed als kinderen, hun verleden en vertellen hun verhaal op een surreële, tragikomische wijze. De vier dromen van glimmende bolides. Vervolgens knutselen ze er zelf één in elkaar, die ook in het museum is te zien. De film is een metafoor voor tijd, snelheid, stilte, beweging, jeugd en ouderdom, terwijl het Carmen-verhaal een tijdloos epos is.

Choreograaf Jirí Kylián werkte voor de film samen met regisseur Boris Paval Conen. De film is opgenomen in Tsjechië tussen het stof van een bruinkoolmijn. Dit, door de mens lelijke gemaakt landschap, vormde de setting voor de film.

De film is van 14 tot en met 19 november te zien in de aula van het Gemeentemuseum. Toegang is gratis. De film is ook op televisie te zien. 26 november bij ARTE en 17 december bij de NPS.

Meer informatie bij het Gemeentemuseum: www.gemeentemuseum.nl

Foto: Gemeentemuseum Den Haag

Lees ook:Het échte verhaal over Carmen
Lees ook:Sterren van de Dans
Lees ook:Kim-Lian krijgt hoofdrol in Fame
Lees ook:Winnaar SYTYCD krijgt rol in film
Lees ook:Ingrid Wolff ontvangt Jiří Kylián-ring

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>