Dansen op plateauzolen

Tijdens het internationale Springdance-festival in Utrecht is een bijzondere voorstelling te bewonderen van de Turkse Aydin Teker. Haar show aKabi staat tweemaal geprogrammeerd in het Huis a/d Werf. Teker laat in haar show vier dansers op reusachtige schoenen dansen.

‘Ik zag een keer een ballet waarin een danseres op hoge hakken optrad en dat fascineerde me. Ik maakte er mijn versie van door verhoogde en ongelijke schoenen te gebruiken. Sommige wegen wel drieëneenhalve kilo. Ik verg dus flink wat van mijn dansers. Ze moeten echt hard trainen om op die asymmetrische verhogingen in balans te blijven en vervolgens soepeltjes te bewegen,’ aldus Teker.

 
De choreografe werkt dan ook het liefst met dansers die lichamelijk heel sterk zijn. ‘Het moeten bijna kunstmatige wezens zijn. Verder zoek ik in een dansers naar intelligente, creativiteit en moed.’ De muziek die ze gebruikt is elektronisch, met stiltemomenten erin. Soms is de muziek bijna niet te horen. Het gaat haar in de eerste plaats om het dansende lichaam.

 
aKabi beleefde zijn internationale premieren al in 2005 in Berlijn. Na Nederland hoopt ze ook in andere landen met haar schoenenballet op te treden. De schoenmaker uit Istanbul die de schoenen voor haar maakte, heeft het ballet nog nooit gezien. ‘Volgens mij probeert hij het zolang mogelijk uit te stellen. Hij is meer een man van showballet en hoge hakken.’

 
Springdance is van 18 tot en met 28 april.

Meer informatie over Springdance: www.springdance.nl

 
Lees ook:

Jarige choreograaf krijgt festival

Dikke ballerina’s gewild in ‘Big Ballet’

Groningse choreograaf verlaat Gronings dansgezelschap

 
Foto: Spits

Lees ook:De lente komt, Springdance ook
Lees ook:Spetterende dansrevue over schoenen
Lees ook:Dansen zonder armen
Lees ook:MEER RUIS van Conny Janssen Danst is beste Parade act
Lees ook:Win kaarten voor Rock the Ballet in Carré

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>