Werters en de mannen

Een weekend vol mannen. In een fabriekshal of traditionele schouwburg, uit Groningen of Rotterdam; de Nederlandse Dansdagen 2011 pakken uit met mannen. Veel, gespierd, in alle soorten en maten, lenig en vol energie. Zowel de voorstelling Alpha boys van Club Guy & Roni en Zout! van Conny Janssen Danst werden genomineerd voor de Zwaan (VSCD dansprijs) voor meest indrukwekkende dansproductie.

Maar er waren nog meer mannen! Op de gala-avond op zaterdag waren het de Scapino-mannen die de choreografie domineerden. De excerpt van Fake One beloofde een fascinerend spel van relaties te zijn. Werters concludeert dat de danseres helaas buitenspel stond, de drie mannen stalen de show.

Jorge to stage please, Jorge to stage. Wie is die man, die Jorge en vooral waar is hij dan?
We zitten in het café van de ALPHA BOYS. Al jaren lijkt er niets veranderd te zijn: een drinkende meid op de bank, een muur met een vergeeld behangetje en de supporters shawl van FC GRONINGEN, proud to be a farmer hangt boven de toog. De 7 koppige band nog steeds dromend van hun grote doorbraak. Zwoegen, strijden, vallen, opstaan, volhouden is zwaar! In de sleur van de dag vermaken ze zich echter prima. Ze ontdekken verborgen talenten en worden langzaam volwassen. Veel humor, strakke moves en een voorbij vliegende boxershort, maar nooit verzaken ze in onderbroekenlol. Ondertussen bouwen ze aan hun vriendschap, dit keer ergens in een oude cementfabriek in Maastricht. Dat ruwe van die locatie geeft absoluut extra charme aan de beleving.

De volgende dag, nog bijkomend van de gala-avond ervoor, treden we de grote zaal van Theater aan het Vrijthof binnen. Het epicentrum van de dansdagen. Anne Soldaat, slaat de snaren van zijn gitaar aan. Het licht gaat langzaam uit. Het prachtige geometrische decor van proppen papier verlicht door laaghangende lampen zet de toon: desolaat en een tikje onheilspellend. Werters heeft moeite zich te concentreren als de mannen achter elkaar aan tussen de rijen papier rondlopen. Maar als de vloer vrij wordt gemaakt, gaan de mannen van Conny los. Prachtige duetten en trio’s, af en toe in de war gebracht door de geheimzinnige waternimf, die vers uit het water de orde dreigt te verstoren. Wie is de leider en brengt de ordening aan? Wie zijn de onderdanen? Een intrigerend gevecht om een plaats te vinden binnen een mannengemeenschap.

Totaal verschillende voorstellingen met zoveel overeenkomsten. Wat is danskijken toch fijn. Uiteindelijk ging Het White Horse collective er met de Zwaan vandoor voor hun voorstelling Trip en masse. Zelf zien? Dat kan vanaf 2 november in Amsterdam, de voorstelling staat dan in Theater Bellevue. Je mond valt er van open….

Tekst: Werters

Lees ook:Werters juicht voor Winston & Conny
Lees ook:Gouden Zwaan voor Krisztina de Châtel
Lees ook:MEER RUIS van Conny Janssen Danst is beste Parade act
Lees ook:Festivalblog #julidans: You love it or you hate it
Lees ook:Festivalblog #julidans: Werters buiten ´t boekje

1 Reacties // Reageer

One thought on “Werters en de mannen

  1. ellenpassage

    Alleen mannen? Ik heb twee prachtige vrouwen zaterdagavond op het Gala een meer dan geweldig duet zien dansen; Ferrum van choreograag Itamar Serussi

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>