Broedplaats jonge dansers

Er zijn vele mooie dansvoorstellingen waar dansers en danseressen de moeilijkste bewegingen maken. Ook zien we zo nu en dan vernieuwende voorstellingen van nieuwe choreografen. Deze mensen moeten toch ergens zijn begonnen? Wel, een plek om te beginnen is het Muiderpoorttheater. Dit is een broedplaats waar jonge dansers en choreografen een startpunt voor een carrière in dans kunnen vinden.

In het Muiderpoorttheater heeft als doel om dans als podiumkunst te stimuleren. Het theater houdt zich actief bezig met scouting en coaching van jonge dansers en choreografen. Alle dansstijlen komen aan bod, van urban dance tot eigentijdse experimentele dans. Op deze manier kan de kunst van de dans overgedragen worden op jong en nieuw publiek.

Het theater heeft een vaste programmering waarbij bepaalde evenementen geregeld terugkomen. In de maandelijks terugkerende Dubbeldans zijn er twee verschillende voorstellingen door twee jonge professionele choreografen.

Music and Dance Sunday Improvisations, kortweg MAD Sunday, staat in het teken van dansimprovisatie. Er wordt een danser uitgenodigd om een improvisatieavond te vullen. Als je van risico’s houdt, moet je hierheen gaan, want niemand weet nooit hoe zo’n avond zal verlopen. Wie weet sta je daar ineens in je eentje te swingen op het podium.

Vier keer per jaar is er Multiple Jam. Hier ontmoeten streetdance en breakdance elkaar. Jonge dansers, dansmakers en publiek komen samen om te jammen, battlen en dansen. De dansers krijgen de mogelijkheid om nieuwe dansen, nieuwe ideeën en nieuwe shows te laten zien aan het publiek.

Ook is er aandacht voor niet-westerse dans. Tijdens het project ColourDance kan het publiek jaarlijks drie dagen genieten van cross-overs & fusions van dansstijlen, die zijn ontwikkeld door dansers en choreografen die werken vanuit een niet-westerse kijk op dans. Je kan er dit jaar nog heen, want het is van 15 tot en met 17 december.

Ook organiseert het Muiderpoorttheater een danswedstrijd, AmsterDans genaamd. Deze wedstrijd is bedoeld voor jonge dansers tussen de 12 en 25 jaar. Elke stijl is toegestaan, van jazz, streetdance tot bollywood en hiphop. Dus ook mengelingen tussen deze dansen. Dus heb je nog een apart dansje bedacht wat in geen enkele categorie is thuis te brengen en iedereen je uitlacht? Misschien sleep je er wel een prijs mee in de wacht op deze wedstrijd. Wel moet je dan wachten tot 2008…

Zaterdag 18 november is er East Site, een voorstelling waarbij jongeren tussen de 12 en 20 jaar uit Amsterdam zich kunnen presenteren. De jongeren hebben weinig tot geen podiumervaring. Tijdens East Site kan en mag alles. Naast dans bijvoorbeeld ook rap, theater en opera.

Voor meer informatie: www.muiderpoorttheater.nl

Foto’s: www.muiderpoorttheater.nl

Lees ook:Crosstown zoekt danstalent
Lees ook:Nieuw concept: kamerdans
Lees ook:Valentijn vieren bij Cadance Festival
Lees ook:Ghost Track in VPRO’s Vrije Geluiden
Lees ook:SYTYCD Julia Mitomi in Shadowdance

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>