Nieuw springdansje

En ja hoor, er is alweer een nieuwe danssoort. Dit maal een springerig dansje om mee te pronken op de dansvloer in de disco. En jij kan ook zo dansen. Door lessen te nemen van de 16-jarige Sergej van Ettekoven uit Rotterdam, die erin gespecialiseerd is. Hij springt, pardon, jumpt, tweemaal per maand in discotheek Hollywood tot hij erbij neervalt. Het ziet er nogal vermoeiend uit.

De dans is de natuurlijke opvolger van hakken, het gabberen. Het is een vriendelijker vorm en minder hakkerig. Ik heb natuurlijk gelijk jumpstyle filmpjes gecheckt. Ik snap gelijk waarom het JUMPstyle heet, er wordt voortdurend rondgesprongen met geen enkele pauze. Het ziet er overigens nog best knap uit met die ‘beenmoves’, variaties op simpel op en neer springen. Ze gaan namelijk ook nog met grote sprongen van links naar rechts, jumpen om elkaar heen of dansen met elkaar.

Jumstylen doe je op jumpstyle muziek, vrolijke ‘trancy’ melodieën waarin een redelijk harde bass in voorkomt. Jumpstyle muziek en dans hebben raakvlakken met gabber, maar jumpstyle is geen Rotterdamse uitvinding. Jumpstyle komt uit België, tegen de Frans grens aan. De dansvorm is ook opkomend in Duitsland.

Dat de dans Nederland verovert, blijkt, Sergej heeft het druk met het geven van optredens door het hele land. Zo gaat hij op tournee met Jeckyll & Hyde, een project van Ruud van Ijperen uit Vlaardingen, beter bekend onder de naam dj Ruthless. Ook geeft hij binnenkort cursussen in een buurthuis in de wijk Prinsenland in Rotterdam, waar hij woont.

Wil je weten hoe je jumpstyle-danst? Kijk dan op www.jumpisthestyle.com, klik dan ‘Filmpjes’ aan. Filmpje 8 en 9 zijn goede voorbeelden, want het snelle gespring wordt ook nog langzaam afgedraaid om het nadoen. Bij filmpje 10 kreeg ik op een gegeven moment pijn in mijn bovenbenen toen ze ook nog eens door de hurken gingen en nog steeds zo fanatiek jumpstyle pasjes deden! Ongetwijfeld krijg je hier een goede conditie van! En wil het allemaal niet lukken? Troost jezelf met het filmpje van de meisjes die proberen te jumpstylen..

Foto: Jan De Groen

Lees ook:Dance Works zoekt Rotterdam’s Best Dance Video
Lees ook:Linedance niet oubollig op WK
Lees ook:Mission Salsa
Lees ook:Justen Beer wint Everybody Dance Now
Lees ook:Buikdans is geen buikdans

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuw springdansje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>